Kerti kisgépek vs. BIOETANOL üzemanyag

Dancs Roland, szervizvezetőnk tollából...

 Kerti kisgépeink új, környezetkímélőbb, de magasabb bioetanol tartalmú üzemanyagáról kapunk hasznos tanácsot Dancs Rolandtól, a Vasi Agro-Center Kft. szervizvezetőjétől. Roland évek óta foglalkozik kisgépekkel, így hiteles választ tud adni a bennünk, hétköznapi felhasználókban felmerülő kérdésekre/kétségekre.

Már a tavalyi évben is nagy riadalmat keltett az autósok körében a magasabb bioetanol tartalmú üzemanyagokról szóló információk. Ez a környezetvédelem érdekében fokozatosan bevezetett üzemanyag káros lehet egyes gépjárművek motorjainak. Mivel ezt az üzemanyagot használjuk kerti gépeinkbe is, ennek előnyeiről, illetve hátrányairól, és az esetlegesen felmerülő, vagy fel nem merült kérdésekre szeretnék válaszolni.
Kerti gépek esetén kiemelten fontos foglalkozni az üzemanyaggal, mert ezeket a gépeket javarészt szezonálisan használjuk, ráadásul a szezonban is alkalomszerűen (nem napi rendszerességgel, hanem általában hetente vagy 10 naponta).

 

Az új üzemanyag előnyei:

  •  környezetvédelem
  •  csökkenő káros anyag kibocsátás
  •  enyhe, de észrevehető teljesítmény növekedés
  •  olcsóbb előállítás, így a vételár is olcsóbb

Hátrányai:

  • alacsonyabb fűtőértéke miatt nagyobb mennyiség elégetésére van szükség
  • befecskendező rendszerek lerakódás miatti károsodása, esetleg ezen egységek cseréjét vonhatja magával

 

JAVASLATOK AZ E10-ES ÜZEMANYAG HASZNÁLATÁHOZ
Különböző adalékokkal segíthetjük a kémiai lebomlás elindulását. Ilyen például a Briggs & Stratton stabilizáló adaléka, vagy az Ole Max ADDITIX 2000 benzin és gázolaj kondenzációs adaléka, amelyek akár 12 hónapon keresztül is megakadályozzák a kémiai folyamat elkezdődését. Ezek éves használatával elkerülhetőek a drámai teljesítmény csökkenéssel járó problémák, illetve a szezon előtti kisgépszervizekben való 4-5 hetes várakozási idő.
FONTOS, hogy NE autóipari adalékokat használjunk! A kerti gépek nem azonosak a gépjárművekkel; felépítésükben, szerkezetükben, viselkedésükben jelentős mértékben eltérnek tőlük. Az ott használt adalékok katalizátor nélküli motorokhoz lettek kifejlesztve.
A reklámokkal ellentétben az üzemanyag dermedésgátló, illetve teljesítmény fokozó adalékok kerti kisgépeinkben nem tudják megállítani a kémiai szétválást.
Mindezek ismeretében kisgépeink karbantartása kiemelkedő jelentőséggel bír.

 

A TÖKÉLETES KARBANTARTÁS ALAPJAI
1. A légszűrő ellenőrzése.

  • Papírszűrő esetében az elhasználódott cseréje.
  • Szivacsbetétes légszűrővel ellátott gépek esetén elegendő a szappanos vízben történő átmosás és pár csepp olaj használata a szivacson; a pormegkötő képesség javulása érdekében.

2. Négyütemű motoroknál a rendszeres 20-25 üzemóránkénti gyártó által előírt mennyiségű, és minőségű olaj cseréje.

Az üzemanyag rendszer karbantartásának javasolt folyamata: 

1. Engedjük le a benzint!
2. Indítás után várjuk meg, hogy önállóan fulladjon le a motor! Így lehetünk biztosak abban, hogy üzemanyagunk kilépett a befecskendező rendszerből.
3. Célszerű a friss üzemanyagot kondicionálóval keverni. Töltsük fel vele a száraz rendszert! Indítsunk újra, hogy a keverék átjárhassa a gép befecskendező egységét! Így lesz tökéletes egy üzemközi –vagy téli tárolás.

 

KÉRDEZZ/FELELEK
1. Nem akarok bajlódni az adalék keverésével.....
Ilyenkor ajánlott üzemanyag töltő állomáson 100-as oktánszámú üzemanyagot vételezni, mivel ebben kisebb arányban, de jelen van a növényi alapanyag. De ezzel sem teljesen állítható meg a lerakódások kialakulása, csak hosszabbítható a folyamat.
2. Első indítózásra beindul a kb. 20 éves prémium, vagy hobbi szintű kerti gépem, kondicionáló adalék nélkül is....
Régebbi típusú gépeknél egyrészt még teljesen más volt a karburátorok alumínium ötvözete, illetve nem volt kötelező EUR besorolásnak eleget tenni. Így jóval nagyobb fúvóka mérettel, illetve résüzemanyag rendszerekkel rendelkeztek. Az újabb típusú karburátoroknak –hogy meg tudjanak felelni az EUR besorolásnak- finomabb porlasztást kell lehetővé tenni, így ezek az átmérők csökkentésre kerültek, és ez okozza a rendszerek gyorsabb eldugulását.

 

MÉRFÖLDKŐ-höz érkeztünk. Mérlegeljünk, mielőtt meghoznánk a döntést: melyik irányba indulunk tovább:

Ismejük fel a környezettudatosság és a biobenzin paradoxonát!

Gondoljuk át és értelmezzük újra az akkumulátoros gépekről alkotott elképzelésünket!

 

 

MEGVÁSÁROLHATÓ BOLTUNKBAN és a WEBÁRUHÁZBAN is!

http://vasiagrocenter.hu/termekek/briggs_stratton-fuel-fit-benzinadalek-100-ml.5335/

Letöltések (1)

  • kisgép.pdf (file méret:514.91 kb, típus: application/pdf)

Galéria

Adatok betöltése, kérem várjon...